Това заяви пред ФрогНюз конституционният експерт доц. Наталия Киселова. Коментарът й

...
Това заяви пред ФрогНюз конституционният експерт доц. Наталия Киселова. Коментарът й
Коментари Харесай

Доц. Наталия Киселова пред Фрог: Радев може да води дипломация и да договаря сключване на споразумения

Това съобщи пред ФрогНюз конституционният специалист доцент Наталия Киселова.

 

Коментарът й идва във връзка, който тази заран съобщи, че президентът Румен Радев е договорил с Турция дълготрайна доставка на газ.

 

Ето и цялото изявление:

Доц. Киселова, служебният министър на енергетиката съобщи тази заран, че президентът Румен Радев е договорил с Турция дълготрайни доставки на газ. Чисто законово - допустимо ли е президентът да прави такива сделки? 

 

Ако би трябвало да сме правилни, президентът води делегация. Предполагам, че Росен Христов е имал поради, че всичко се е случило с ходатайство - президентите договарят, че министрите ще сключат съглашение. Той бе член на делегацията. 

Тоест не може да се развива тезата, че президентът ръководи еднолично и самичък прави сделки, а служебното държавно управление е проформа? 

 

Ако обърнем, и министър председателят е началник на делегацията, каква ще е разликата, в случай че споразуменията се подписват сред министрите? Коментираме неофициалната дипломация и въпреки това субектите, които могат да сключат съглашение - в тази ситуация министрите. 

Няма нарушаване на Конституцията, това ли казвате? 

 

Става дума за съчетаване на доверие и състояние. Президентът съставлява страната в интернационалните връзки. Другото състояние е, че Министерския съвет управлява външната политика. В този смисъл - когато нормално пътува държавен глава или министър-председател, постоянно има министри в делегациите, с цел да могат те да проведат съответните диалози. Обичайно имат мандат да подписват съглашение. 

Въпросът е за какво се обявява по този метод. 

 

Това към този момент е различен въпрос, само че той не е юридически. Мога да предсказвам. Според мен повода е да се покаже, че служебното държавно управление, като всяко друго, работи. Смятам, че това е по-дълбокия план. Проведени са политически диалози, работено е по съглашението и след това е пътувала делегация, която да съответно да го направи. 

Доц. Киселова, по кое време смятате, че президентът ще връчи мандата за сформиране на държавно управление на “Продължаваме Промяната ”?

 

Според мен ще се случи в седмицата сред 2 и 6 януари - вторник-петък. Защото, в случай че го забави още, ще стартират по-сериозни рецензии. 

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР